Bonifatiusfestival 2025 Bonifatiusfestival 2025

""7 en 8 juni 2025 voor de derde keer een Bonifatiusfestival in Vries

Aanleiding is de verjaardag van de Bonifatiuskerk in Vries, zij  bestaat dit jaar 1250 jaar. We  vieren dit onder andere met een spetterend Bonifatiusfestival in en om de Brink. De Bonifatiuskerk, de stichting Oud Vries, de Vereniging voor Volksvermaken en de Gemeente Tynaarlo hebben de handen ineen geslagen om er een mooi feest van te maken. Nieuwsgierig? Kom hier alvast in de stemming.

Programma

1. Symposium "Van goede huizen"
    over voorname huizen in Drenthe en het Godshuis te Vries ( Zaterdag 7 Juni 10.00-12.00 uur)

Het festival opent met een symposium op zaterdagochtend  en neemt de deelnemers mee in de geschiedenis van Drenthe. Toegang € 15,00, incl. lunch, waarvoor kaarten te bestellen zijn bij de Stichting Kerkconcerten via deze link

2. Middeleeuwse markt ( Zaterdag 7 Juni 10.00-16.00 uur)

Om 10 uur start de Middeleeuwse markt, een bonte mengeling van kramen met oude ambachten, een vuurspuwer en meer, wat bij dat tijdperk hoort komt naar Vries. De markt speelt zich af op de Brink die onlosmakelijk met de Bonifatiuskerk verbonden is. 

3.  Theater voorstelling de Zweedse Kornoelje ( Zaterdag 7 Juni  17.00 en 20.00 uur en Zondag 8 Juni 17.00 en 20.00 uur)

""""De Zweedse Kornoelje is een plant van koudere klimaten op het noordelijk halfrond. De Zweedse Kornoelje komt in Europa, Azië en Noord-Amerika voor. In Nederland stond De Zweedse Kornoelje op een enkele plaats in Drenthe (Vries), maar momenteel is daar nog maar 1 groeiplaats van over. In België is De Zweedse Kornoelje nooit in het wild aangetroffen.

De twee, op het oog tegenstrijdige onderwerpen, de 1250 jarige kerk en de unieke Zweedse Kornoelje inspireerden Leny Hamminga van theatergroep E Poi uit Taarlo tot het schrijven van een verfrissend theaterstuk. Kaarten a € 10,00 zijn te bestellen bij de Stichting Kerkconcerten via deze link. Met een unieke kijk op historische gebeurtenissen, vertaald naar hedendaags locatietheater. Dit belooft wat! Het wordt tijdens het festival vier keer gespeeld. Met als decor natuurlijk de jarige kerk die inmiddels als oude dame tot rijksmonument is gekroond en die 3 jaar geleden nog het predicaat groene kerk in ontvangst mocht nemen. Kortom deze kerk gaat met haar tijd mee en blijft steeds een baken in de tijd en de omgeving.

4. Viering Tussen kerk en kroeg ( Zondag 8 Juni 10.30 uur)

""""Een kerk zou geen kerk zijn als er geen zondagse viering zou zijn. De Pinksterviering, onder leiding van onze kerkelijk werker Esther de Vegt, krijgt tijdens dit festival een cultuurhistorisch tintje. Prof.dr. Herman Pleij  (bekend van De Wereld Draait Door) zal als lekenpreker de cultuurhistorisch waarde van deze oudste kerk van Drenthe door de eeuwen heen duiden. Hij staat bekend als begenadigd en enthousiast spreker en om zijn betoog enigszins binnen de perken te houden wordt in Vries naar historisch voorbeeld een zandloper ingezet. De organisatie zal het besluit uit 1574 van de Dordtse Synode in Vries laten gelden. Zo wordt een mooie link gemaakt tussen verleden en heden.

Tijdens de Synode van Dordrecht in 1574 werd besloten dat preken maximaal een uur mochten duren. In de tijd direct na de reformatie waren predikanten gewend lange preken te houden vanaf de kansel (preekstoel). In veel kerken werd daarom op de preekstoel een zandloper gemonteerd. Soms zijn die bewaard gebleven, bijvoorbeeld in de kerken in Beemster en Broek in Waterland. Was de onderste bol na een uur met het zand gevuld, dan moest de preek met een plechtig 'Amen!' worden afgerond. Hield dominee zich hier niet aan, dan was een al dan niet forse boete het gevolg.


Het belooft een mooie viering te worden zo tussen kerk en kroeg, waar ook een groot koor aan meewerkt met veel zingende Vriezenaren onder leiding van Sietse Hamersma. We hopen op een mooie zonnige dag!











 

terug