Cantatediensten

In 2005 is het initiatief genomen om in de dorpskerk, vanaf december 2015 de Bonifatiuskerk geheten, met enige regelmaat een cantatedienst te organiseren. De diensten worden georganiseerd door de Protestantse Gemeente te Vries. Speciaal voor de cantatediensten is het "Bachensemble Vries" opgericht. In de diensten staat altijd een cantate van Johann Sebastian Bach centraal. De muzikale leiding is in handen van Luuk Tuinder, tevens organist bij de Protestantse Gemeente te Vries.

De eerstvolgende cantate

Op zondag 18 maart om 15.00 uur kunt u de cantate "Herr Jesu Christ, wahr' Mensch und Gott" BWV 127 in combinatie met de "Missa Dolorosa" van Antonio Caldara beluisteren in het middagprogramma van St. Kerkconcerten Vries.

Deze cantate wordt ook in 4 diensten uitgevoerd in de regio.
Zondagmiddag 11 februari, 16.30 uur Middeleeuwse kerk, Boterdiep Westzijde 34 Zuidwolde Gn
Zondagavond 11 februari, 19.00 uur Op de Helte, Touwslager 125 Roden
Zondagochtend 18 februari, 10.00 uur Gastkerk, De Gast 58A Zuidhorn
Zondagmiddag 18 februari, 16.30 uur Mahranathakerk, Grotestraat 33 Bedum

Bach componeerde de cantate "Herr Jesu Christ, wahr' Mensch und Gott" voor zondag 11 februari 1725, in dat jaar de laatste zondag voor het begin van de vastentijd. Tot aan Goede Vrijdag hoorde je in die tijd geen kerkmuziek in deze periode van inkeer en boetedoening. BWV 127 is daarmee de opmaat naar het passieoratorium, de Johannes-Passion en later de Matthäus. Bij specifiek deze zondag in het kerkelijk jaar hoort ook Lucas 18: 31-43 als evangelielezing. Hierin kondigt Jezus zijn gang naar Jeruzalem aan, waar hij zal worden bespot, gemarteld en gedood, zonder dat zijn discipelen daar nog veel van begrijpen. De voorbode dus van wat aanstaande is. Cantate 127 is volgens kenners uniek voor wat betreft vorm en dramatische geladenheid. Bach is grensverleggend in het vierde vers waarin hij het recitatief, het arioso en de aria van de bariton tot één groot geheel samensmelt. En tegen alle compositieregels schettert de trompet in de kerk in deze tijd van boete en ingetogenheid. Bach had duidelijk ook de behoefte om zijn kerkgangers voor de vastentijd iets extra’s mee te geven. Het werd een zeer rijke en diepgaande cantate die wel met de Actus Tragicus wordt vergeleken.  Volgens kenners is BWV 127 de mooiste en meest betekenisvolle cantate die Bach maakte.

In 2006 en 2007 zijn 3 cantatediensten georganiseerd. Deze werden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Jenny Vrielingfonds, ondergebracht bij het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe. De diensten werden ieder door 150-200 mensen bezocht en met groot enthousiasme ontvangen.
Vanaf 2008 ondersteunt het Bachensemble Vries jaarlijks één of meer cantatediensten. Sinds 2012 worden de diensten financieel mede ondersteund door "de vrienden van de cantatedienst". En sinds 2014 ook door een particulier fonds.
Indien u per mail op de hoogte gehouden wilt worden van de activiteiten van Bachensemble Vries dan kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief op [e-mail]

De voedselbank Assen heeft behoefte aan voedsel in vaste en droge vorm, zoals: pasta's, rijst, puree, broodbeleg. En levensmiddelen in blik, zoals: bonen, groente, soep en vlees. Tevens zijn wasmiddelen en tandpasta en kleine cadeautjes voor jarige kinderen welkom. U kunt het inleveren op zondag 17 juni onder de toren en op donderdag 21 juni tussen 9:30 en 10:30 uur in het Ontmoetingshuis.