Cantatediensten

In 2005 is het initiatief genomen om in de dorpskerk, vanaf december 2015 de Bonifatiuskerk geheten, met enige regelmaat een cantatedienst te organiseren. De diensten worden georganiseerd door de Protestantse Gemeente te Vries. Speciaal voor de cantatediensten is het "Bachensemble Vries" opgericht. In de diensten staat altijd een cantate van Johann Sebastian Bach centraal. De muzikale leiding is in handen van Luuk Tuinder, tevens organist bij de Protestantse Gemeente te Vries.

De eerstvolgende cantatedienst

Johannes Passion op Goede Vrijdag

Zoals eerder in 2015 en 2017 zal ook dit jaar op Goede Vrijdag de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach uitgevoerd worden door Amor Cantandi en het Bachensemble Vries, onder leiding van Luuk Tuinder. De Mattheus en Johannes Passion van Bach worden voornamelijk als concert uitgevoerd. Het is immers een avondvullend programma en de luisteraar wordt mee gevoerd met de complexe, maar zo vertrouwde, wijze waarop Bach muziek heeft gemaakt van de woorden uit het evangelie van Mattheus en Johannes. Luuk Tuinder en het Bachensemble Vries geven er echter de voorkeur aan  om de Passie geïntegreerd in de kerkdienst te brengen, zoals Bach het ook bedoeld heeft en het in zijn tijd gebruikelijk was. Ingebed in een liturgie met gemeentezang, gebeden en een preek.
In de Johannes Passion wordt het lijden en sterven van Christus ‘verteld’ door de evangelist (tenor). Deze recitatieven worden afgewisseld met koralen, aria’s van solisten die een beschouwing geven van het voorgaande en koordelen die de expressie van het volk laten horen. Hiermee is de Johannes Passion een belevenis met vele emoties, zowel voor de toehoorders als voor de musici.

Uitvoerenden van de Johannes Passion zijn het koor Amor Cantandi uit Ten Boer, aangevuld met enkele gastzangers en begeleid door het Bachensemble Vries.
Dirigent: Luuk Tuinder

Solisten:
Marijn Zwitserlood, bas
Henk Timmerman, Christus
Aanvang dienst 19.00 uur
Bij de uitgang is er collecte met een richtbedrag van €12,00 om deze bijzondere dienst mogelijk te maken.

Op 11 april houdt Chris van Bruggen een lezing over de Johannes Passion. Voor wie met meer achtergrondinformatie en betekenis de dienst wil bijwonen, is dit een echte aanrader.
Deze avond begint om 20.00 uur in het Ontmoetingshuis.

De stichting NACK (Noordelijk A Capella Koor) is organisator van het Johannes project. Er zijn nog twee andere uitvoeringen te bezoeken.

Zondag 7 april 15.30 uur concert Rooms Katholieke (Willibrord)kerk, Hekstraat 40 Beilen
solisten:
Lars Terrey, bas
Michel Poels, Christus
Toegang €25,00
Reserveren kc@stefanuskerkbeilen.nl

Zondag 14 april 19.00 uur cantatedienst
Gorechtkerk, Kerkstraat 14 Haren gn
Hans de Vries, bas
Henk Timmerman, Christus

De voedselbank Assen heeft behoefte aan voedsel in vaste en droge vorm, zoals: pasta's, rijst, puree, broodbeleg. En levensmiddelen in blik, zoals: bonen, groente, soep en vlees. Tevens zijn wasmiddelen en tandpasta en kleine cadeautjes voor jarige kinderen welkom. U kunt het inleveren op zondag 21 april onder de toren en op donderdag 25 april tussen 9:30 en 10:30 uur in het Ontmoetingshuis.