woensdag 06 juni 2018

Zomeropenstelling Bonifatiuskerk

Gedurende de maanden juni, juli en augustus  is de Bonifatiuskerk in Vries dagelijks opengesteld vanaf 10.00 uur tot 17.00  uur. De kerk zelf, maar ook de exposities gedurende deze periode zijn de moeite van het bezichtigen waard.

Op afspraak is ook het ‘Klokkengietermuseum’ te bezichtigen.
Onder de consistorie bevindt zich een piepklein museum, waar je o.a. de gietmal van de in 1517 gegoten torenklok uit de toren van de Bonifatiuskerk kunt zien. Nooit geweest? Toch echt eens gaan kijken! Een afspraak hiervoor kunt u maken via het V.V.V.

De huidige expositie bestaat uit eigen werken van de Bonifatiuskerk. De prachtige dorpskerk is door menig kunstenaar, professioneel en amateur, op doek, papier of ets vastgelegd. De werken hangen nu bij elkaar in het koor van de kerk tot 13 augustus.

Vanaf 13 augustus is een kleine maar bijzondere expositie ingericht met gedichten en kalligrafie van de Perzische dichter en kalligraaf Hassan Golbang Khorasami. Vijftien panelen met daarop poëzie en kalligrafie vullen het koor van de kerk van maandag 13 augustus tot maandag 3 september.
Hassan Golbang Khorasani (1954) schreef vanaf zijn jeugd poëzie. Hij studeerde in Mashhad (Iran) psychologie.

De poezie en kalligrafie panelen vertellen over zijn leven, waarin de vluchteling centraal staat. Begin jaren tachtig werd hij in Perzië gearresteerd wegens politieke activiteiten en zat hij ruim twee en een half jaar gevangen en werd gemarteld.
In 1984 kwam hij voorwaardelijk vrij en kreeg hij huisarrest. Drie jaar later vluchtte hij naar Pakistan. Op uitnodiging van de Nederlandse overheid kon hij als politiek vluchteling met zijn gezin naar Nederland komen. Hij studeerde in Nederland psychologie en islamologie en promoveerde aan de RUG op een vergelijkende studie van de religie, opvoeding, en sociale limieten bij de Nederlandse jongeren.
Naast zijn wetenschappelijke activiteiten richtte hij zich op literatuur, proza en poëzie, zowel in het Perzisch als in het Nederlands.
Wie meer wil weten over leven en werk van hem kan het vinden op zijn website
Voor nadere informatie, een gesprek met de dichter kunt u bij Albert Weemstra terecht.

De voedselbank Assen heeft behoefte aan voedsel in vaste en droge vorm, zoals: pasta's, rijst, puree, broodbeleg. En levensmiddelen in blik, zoals: bonen, groente, soep en vlees. Tevens zijn wasmiddelen en tandpasta en kleine cadeautjes voor jarige kinderen welkom. U kunt het inleveren op zondag 19 augustus onder de toren en op donderdag 23 augustus tussen 9:30 en 10:30 uur in het Ontmoetingshuis.