donderdag 19 oktober 2017

Aartsvaders van poëzie en polyfonie


concert_jan_faber.pngDinsdag 31 oktober try-out, 20.00 uur, NH Kerk, Adorp 
Zaterdag 4 november, 20.00 uur, Hippolytuskerk, Middelstum
Zaterdag 18 november, 20.15 uur, Pelsterkerk, Groningen
Toegang € 10 (try-out € 7)
 
Info: Andre Cats 
 
www.catskoren.com

Het nieuwste programma van projectkoor De Noordelijke Polyfonisten rust op twee pijlers. 
Enerzijds aandacht voor twee ‘aartsvaders' van de later zo beroemd geworden polyfonie uit de Lage Landen: Dufay en Ockeghem. Zij legden de basis voor de eeuwenlange Europese heerschappij van musici uit het Noorden. Van hen een aantal geestelijke werken, waarin bijna mathematisch geconstrueerde lijnen elkaar moeiteloos vinden. Gecombineerd vormen deze lijnen een feest van klankschoonheid en uitdrukkingskracht. Beide componisten werden na hun dood nog lang geroemd en hun muziek bleef nog lang gezongen worden. 
Anderzijds een aantal wereldlijke werken op teksten van Petrarca, die op zijn beurt als dichter en taalkundige een zeer groot stempel drukte op de Italiaanse taal en literatuur. Twee eeuwen nadat zijn belangrijkste poëtische werk, de Canzonieri, verscheen, werden de gedichten hieruit veelvuldig op muziek gezet door de madrigalisten van de 16e eeuw. Marenzio, Willaert, Gabrieli en Monteverdi en vele anderen vonden in Petrarca’s woord- en beeldenrijkdom een ideale basis voor hun hoogst expressieve vocale werken. 
Guillaume Dufay vormt in dit programma het draaipunt. Als een van de weinige 15e-eeuwers gebruikte hij al Petrarca’s meest getoonzette gedicht, Vergine bella
Onder de vertrouwde leiding van André Cats bieden de Polyfonisten u een concert waarin emotionele uitbarstingen en momenten van bezinning elkaar afwisselen en aanvullen. Zeer de moeite waard!

vrijdag 13 oktober 2017

Zondag 12 november Documentaire ‘Down to Earth’


Aanvang 14.30 uur in het Ontmoetingshuis of in de kerk, toegangsprijs minimaal 5 euro. Deze documentaire gaat over een gezin met drie jonge kinderen, die het alledaagse bestaan achter zich laten om de natuur in te trekken. Vijf jaar lang reizen ze de wereld rond op zoek naar Keepers of the Earth, stammen die leven in eenheid met de natuur. Zij hebben het voorrecht gehad om met diverse stammen en Wisdom Keepers te mogen leven en zo te leren waar het leven echt over gaat. Een echte aanrader! 

maandag 09 oktober 2017

4 november om 20.00 Theatervoorstelling ‘KOM NAAR VOREN!’


In het kader van 500 jaar Reformatie komen verhalenverteller Kees Posthumus en accordeonist Juul Beerda wederom naar Assen. In tekst en beeld, begeleid door de klanken van een accordeon, komen historische personen uit de (tijd van) de Reformatie tot leven, bijv. Maarten Luther, Jan de Bakker, Menso Alting, Johannes à Lasco, Christoffel Plantijn, Menno Simonszoon en de martelaren van Gorkum. Historisch verantwoord gaat spannend samen met een actuele spits. 
Plaats: Adventskerk, Lindelaan 49 Assen-oost 
Kaarten: zijn  à 500 eurocent zijn verkrijgbaar in de hal van de kerk. 
Reservering is niet nodig.

zondag 01 oktober 2017

28 oktober excursie Catharijneconvent Utrecht


index.jpgZaterdag 28 oktober excursie naar Catharijneconvent Utrecht Expositie ‘De kracht van Luther’ 
We vertrekken om 9.00 uur vanaf station Assen. In Utrecht aangekomen gaan we naar de Dom, waar we een rondleiding krijgen. Na de lunch gaan we naar het nabijgelegen Catharijneconvent, waar we eerst een lezing krijgen. Daarna gaan we onder begeleiding van een gids de expositie bezoeken. 

Deze tentoonstelling brengt Luther en zijn tegenstanders voor het voetlicht. Zij toont in woord, beeld, muziek en spot waarin de kracht schuilt van deze invloedrijke, reformatorische rebel. Diverse objecten, zoals pamfletten, schilderijen, spotprenten, maar ook herkenbare, uitdagende dilemma’s, muziek en nieuwe middelen laten een nieuw licht schijnen op het enerverende verhaal van Luther en de Reformatie. De koppeling met de huidige tijd en de invloed van zijn ideeën op ons dagelijks leven zijn hierbij steeds voelbaar. Aan het einde van de middag reizen we weer terug naar het Noorden.
Kosten voor treinreis, lunch en entree zijn voor eigen rekening. Kosten van de lezing en gids worden per persoon omgeslagen.
Opgave bij ds. Bert Altena. 

maandag 09 oktober 2017

Film ‘Luther’ op 30 oktober in De Nieuwe Kolk


luther_kolk.pngIn het kader van 500 jaar Reformatie wordt in overleg met de werkgroep 500 na luther in bioscoop De Nieuwe Klok Assen de speelfilm  ‘Luther’ vertoond. 
Als Luther op jonge leeftijd aan de dood ontsnapt, besluit hij zijn leven te wijden aan het dienen van God. Hij is echter een kritische student en zet openlijk vraagtekens bij de beslissingen van Paus Leo X. Luther is er van overtuigd dat er een liefdevolle God is die verlossing biedt. Als hij zijn beroemde 95 stellingen op de deur van de kerk in Wittenberg spijkert, is er geen weg meer terug.

Met o.m. Lars Rudolph,  Herb Andress,  Maria Simon,  Marco Hofschneider,  Mathieu Carriere en  Alfred MolinaRegie: Eric Till Dit is een speciale voorstelling rond Hervormingsdag 2017, op maandag 30 oktober om 20.00 uur. De film zal ingeleid worden door ds Bert Altena, stadspredikant van de Protestantse Gemeente Assen.

Een kaartje kost € 6,50,--. Het is mogelijk om via de site van DNK bij restaurant Fellini voor € 26,50 een het Fellini Arrangement  (driegangenmenu + kaartje) te boeken. Hiervoor dient u rond 18.00 uur in het restaurant aanwezig te zijn. 
Na aankoop van uw arrangement is het gewenst om Fellini te melden dat u/jij komt.

Wat kunnen wij voor u / jou betekenen?

Inleverdata voedselbank


De voedselbank Assen heeft behoefte aan voedsel in vaste en droge vorm, zoals: pasta's, rijst, puree, broodbeleg. En levensmiddelen in blik, zoals: bonen, groente, soep en vlees. Tevens zijn wasmiddelen en tandpasta en kleine cadeautjes voor jarige kinderen welkom. U kunt het inleveren op donderdag 19 oktober tussen 9:30 en 10:30 uur in het Ontmoetingshuis en op zondag 15 oktober onder de toren

Volg ons op Twitter