woensdag 19 juli 2017

Zomerprogramma in de Bonifatiuskerk


Van juni 2017 tot juni 2018 is de gemeente Tynaarlo uitgeroepen tot culturele gemeente van de provincie Drenthe. Dat krijgt gezicht in een aantal festivals en activiteiten, ook in het dorp Vries. De Bonifatiuskerk is een van die plekken tijdens het culturele jaar en is hiermee echt in het midden van het dorp. Er wordt van alles in een rond de kerk georganiseerd. De kerk is tijdens deze zomermaanden dagelijks open van 10 tot 16 uur. Meer informatie op [link]. U kunt ook de app 'fesTYvals' downloaden waar alle activiteiten opstaan.

Ode aan 153 kinderen in Vries 
Zie artikel

Activiteiten vereniging van Ty naar Loo 
Kunstenaars van de kunstenaarsvereniging Van Ty Naar Loo exposeren in het koor van de kerk. Het algehele thema is BEELD - TAAL VERBINDT en elke twee weken is er een andere expositie. De hele periode zullen schilderijen, tekeningen en 3 D in koor en schip te zien zijn. De aftrap begint met een immens groot panorama 'Het Paradijs' met een doorsnede van 6 meter van Eske Koetje. De andere exposanten zijn: Gerda Veldman, Eske Koetje, Peter Tholen, Bernhard van Loon, Mare Sliedrecht, Maya Vermeulen, Klaas Bil.   

Kunstenaars werken in de kerk 
Eske Koetje, Peter Tholen en Mare Sliedrecht gaan (elk apart) aan het werk (tekenen, schilderen en 3D) in de kerk en zijn dus live te bekijken. Ook is het mogelijk om eens een babbeltje te maken met deze kunstenaars.   

Kunstenaars bouwen (met bezoekers en kinderen) aan de toren van Babel 
In het koor van de kerk zal worden gebouwd vanaf 13 juli tot en met begin september aan deze toren. Deze zal groter en groter worden. Belangrijk is om juist de kinderen bij de bouw te betrekken. Ze gaan bouwen met papier (en lijm) en karton. Zwaartepunt van het bouwen: de weekeinden, tijdens de fietsvierdaagse en rond de kinderweek. De kunstenaars die afwisselend meebouwen en begeleiden zijn Gerda Veldman, Peter Tholen, Jeichien Stapel, Berhard van Loon, Maya Vermeulen, Jitske Rinsema en Mathilde Leonore. 

De aftrap voor de zomeractiviteiten vindt plaats op zondag 2 juli om 11.30 uur op de brink. Daarbij wordt de ‘ode aan de 153 kinderen in Vries’ onthuld.

zondag 02 juli 2017

Ode aan 153 kinderen van Vries onthuldimg_3812.jpgOp 2 juli rond de klok van half twaalf is de kunstuiting onder grote belangstelling onthuld. Zie ook de volgende links: Vries.nuRTV Drenthe
 
Een onderdeel van het culturele jaar in de gemeente Tynaarlo is de kunstuiting ‘Ode aan 153 kinderen in Vries’ bij de Bonifatiuskerk. In 1947 zijn bij de restauratie, 153 kinderskeletjes gevonden onder de oudste fundamenten van de Bonifatiuskerk van Vries. Deze zouden daar rond duizend jaar geleden gelijktijdig zijn begraven, in drie lagen boven elkaar. Over het hoe, wat en waarom weten we weinig.

Het enige verhaal waar hier van melding wordt gemaakt is in een artikel van ds. Klumper. Als ode aan alle kinderen, toen en nu, wordt deze kunstuiting gemaakt. 
 
Het idee voor de vorm van deze kunstuiting met aangeklede poppetjes is gebaseerd op een legende uit Japan over een boeddhistische god, JIZO. Jizo is de god van de overleden kinderen. Hij zorgt voor de zielen als een liefhebbende vader. In veel Japanse tempels staan dan ook Jizo beeldjes. Men gelooft dat doodgeboren en jong gestorven kinderen door Jizo naar de volgende wereld worden gebracht. In de tempels wordt het beeldje door moeders van een rode slap voorzien. Daarnaast zijn er ook bepaalde tempels waar zogenaamde Jizo-beeldjes worden neergezet als nagedachtenis aan een overleden kind. De ouders kleden deze beeldjes vaak aan met zelf gebreide kleertjes en hangen speelgoedjes om het beeld. De beeldjes staan vaak in een soort piramidevorm. Zo gaat ook dit kunstwerk er uitzien. 
 
Een 2 meter hoge houten piramide, waarop rondom 153 poppetjes staan die door de dorpsgemeenschap zijn 'aangekleed’. Kinderen hebben samen met Joke Gerds de poppetjes in allerhande kleuren vrolijk geschilderd en versierd. Bij de poppetjes staan kleine windmolentjes (speelgoed) die door de wind in beweging komen. De leden van Vrouwen van nu, Passage en vrijwilligers uit de Kornoeljehof hebben mutsjes in allerlei vormen en kleuren gebreid. De vrolijke kleurige kunstzinnige opstelling over de 153 kinderen staat gedurende de maanden juli en augustus 2017 vóór de Bonifatiuskerk. Onder de toren hangt tijdens de expositie een werk van Mathilde Leonore waarop 153 rozen met in het hart een kindergezicht. 

 
Na de expositie, in september, worden de 153 kinderbeeldjes aangeboden aan bedrijven en particulieren die als sponsor de expositie van de beeldengroep mogelijk hebben gemaakt.

Wat kunnen wij voor u / jou betekenen?

Inleverdata voedselbank


De voedselbank Assen heeft behoefte aan voedsel in vaste en droge vorm, zoals: pasta's, rijst, puree, broodbeleg. En levensmiddelen in blik, zoals: bonen, groente, soep en vlees. Tevens zijn wasmiddelen en tandpasta en kleine cadeautjes voor jarige kinderen welkom. In de maand mei kunt u het inleveren op donderdag 20 juli tussen 9:30 en 10:30 uur in het Ontmoetingshuis en op zondag 16 juli onder de toren. Voor augustus gaat het om donderdag 24 augustus en de zondag ervoor op 20 augustus.

Volg ons op Twitter